Banner
You are here: Home Boeken

Mijn boeken

definitieve omslag Gelukkig voor de klas

Gelukkig voor de klas

Dit boek toont vanuit de nieuwe wetenschap van de positieve psychologie wat docenten kunnen doen om het geluk van zichzelf en hun leerlingen te vergroten. Het laat zien hoe je als docent je werkplezier op peil kunt houden en je klassen kunt inspireren zodat leerlingen graag naar jouw les komen en welwillend mee werken aan jouw plannen. Klik hier voor meer informatie en aanbevelingen.

Happiness at work book cover

Happiness at work

Vertaling van het boek Gelukkig werken. Koop de kindle versie bij Amazon of de papieren versie bij Boom Nelissen.

'Happiness at Work provides us with a compass that points to the sources of our happiness. Discover what actions do we need create a better - happier - world for ourselves and those we relate to.' Joep C. de Jong, Managing Director of JLS International

Sturen_op_geluk_voorplat

Sturen op geluk

Kunnen we het geldgebrek als gevolg van de economische crisis niet compenseren door onze schaarse middelen te besteden aan zaken die een hoger rendement in de vorm van meer geluk opleveren? Dit is een van de centrale vragen in een bundel artikelen, die een weerslag vormt van de mede door mij georganiseerde SCP-conferentie ‘Sturen op geluk’ uit november 2011. De hoofdstukken beschrijven actuele geluksbevorderende initiatieven in gemeentebeleid, gezondheidszorg, werk en onderwijs.

omslag

Opvoeden tot geluk

Dit boek heb ik geschreven met Jacqueline Boerefijn, een van de drijvende krachten achter lessen in geluk op middelbare scholen. Het boek probeert een bijdrage te leveren aan een lichtere en verantwoorde kijk op de puberteit. Voor ouders is het effectiever als zij zich niet te veel focussen op wat er fout kan gaan, en zich in plaats daarvan richtn op hoe zij hun tiener (én zichzelf) gelukkiger kunt maken. Geluk is immers een belangrijke beschermende factor tegen psychische problemen en gedragsmoeilijkheden in de puberteit. Het is verschenen in augustus 2012, en is hier te bestellen.

Cover_Gelukkig_Werken_LR

Gelukkig Werken; Versterk je persoonlijk leiderschap

Dit boek heb ik samen geschreven met Onno Hamburger die zich heeft gespecialiseerd in gelukscoaching. De eerste reacties op de drukproeven zijn positief. Marijke Lingsma, voormalig coach van het jaar, beveelt het als volgt aan: 'Ik word persoonlijk en als professional héél gelukkig met het lezen van dit boek. Knap om geluk zo tastbaar te maken'. Je kan het boek hier bestellen.

omslag_klein

Imperfectly Happy / Onvolmaakt geluk

Het proefschrift dat ik op 10 mei 2011 met succes heb verdedigd aan de Erasmus Universiteit. Het bestaat uit drie delen met als thema 1) geluksadvies, 2) psychische stoornissen en geluk en 3) wijsheid en de grenzen van je goed voelen. Het bestaat uit 15 elders gepubliceerde hoofdstukken en is deel Nederlands- en deels Engelstalig. Je kan hier een exemplaar bestellen. 

Succesvol_ouder_worden

Succesvol ouder worden

Succesvol ouder worden moedigt lezers aan de prettige kanten van ouder worden te benutten en de minder prettige te verzachten. Het boek bouwt voort op de wijsheid die iedere oudere al bezit en is gebaseerd op een bewezen effectieve methode. De doelgroep bestaat uit (beginnende) ouderen vanaf vijftig jaar, die actief vorm willen geven aan hun eigen toekomst, die dromen, durven en doen. Bestel het boek hier.

Ze_leefden_nog_lang_gevaarlijk_en_gelukkig

Ze leefden nog lang, gevaarlijk en gelukkig

Iedereen lijkt met geluk bezig te zijn. Niet zo verwonderlijk in deze tijd: materieel hebben we veel, maar dat vertaalt zich niet automatisch in geluk. In dit boekje zijn columns over dit thema verzameld. Ik schreef ze grotendeels voor de Volkskrant en het AD. Dit boek is hier verkrijgbaar. 

atotz

Psychologie van A tot Z

Een handig opzoekboek dat meer dan 4.000 begrippen uit de psychologie kort en helder uitlegt. LadyD noemt het bij bol.com: 'Zeer handig boek om bij studies betreffende psychologie te gebruiken. Duidelijke en gedetailleerde omschrijvingen. Een aanrader!' Het boek is recent bijgewerkt en is onder andere hier te koop. 

Brein_van_a_tot_z

Het Brein van A tot Z

Het hersenonderzoek is in een stroomversnelling geraakt en er wordt steeds meer bekend over de werking van de hersenen. Dit woordenboek beschrijft de zenuwcellen, anatomische groepen en alle andere begrippen die je nodig hebt om het hersenonderzoek beter te begrijpen. Het is helaas uitverkocht, maar veel begrippen zijn overgenomen in de  Psychologie van A tot Z .

scannen0003

Emoties en kwaliteit van bestaan

Dit boek staat aan de basis van al het geluksonderzoek dat ik heb uitgevoerd. Het bespreekt de functie van emoties, de rol van geluk en beziet in hoeverre Utopieën haalbaar zijn. Ook bevat het een aanzet tot een theorie over wat de kwaliteit van het bestaan in zou moeten houden. Vijftien jaar later is dit uitgemond in een dissertatie.

scannen0005

Huilen is menselijk

Het fenomeen huilen is uniek voor mensen. Tranen kunnen meer impact hebben dan duizend woorden en worden wel de grootste waterkracht op aarde genoemd. Huilen begrijpen we intuïtief, maar het is moeilijk om een sluitende verklaring te vinden voor het vloeien van het overvloedige oogvocht. Mijn coauteur Ad Vingerhoets heeft inmiddels een nieuw huil boek geschreven dat hier te bestellen is.

Wat_bezielt_de_psycholoog

Wat bezielt de psycholoog?

Succes en teleurstelling gaan in de psychologie hand in hand. Succes in de vorm van een massale publieke belangstelling, en teleurstelling omdat de grote wetenschappelijke doorbraken tot nu toe achterwege zijn gebleven. In dit boekje zijn interviews met vooraanstaande psychologen samengebracht, en ik vind het ideaal voor iedereen die overweegt psychologie te gaan studeren. Het is niet meer in druk. 

Kijk_op_het_gezicht

Kijk op het gezicht

Voor Teleac maakte ik de scenario's voor een televisieprogramma over het kijken naar gezichten en daar hoorde dit boek bij. De televisieserie is opgenomen in het archief van Beeld en Geluid.

Psychologie_van_A_tot_Z

Psychologie van A tot Z

De psychologie kent een groot aantal theoretische stromingen en vele toepassingsgebieden met ieder hun eigen vaktaal. Dit opzoekboek beschrijft ruim 4000 begrippen op alle terreinen van de psychologie. Dit boek heeft inmiddels een nieuwe druk, omslag en titel: Psychologie van A tot Z

Het_gezicht

Het gezicht

Het gelaat is een visitekaartje waarop in één oogopslag afgelezen kan worden wie wij zijn, tot welk geslacht wij behoren, hoe wij ons voelen en welke leeftijd wij ongeveer hebben. In het dagelijks leven is dit allemaal vanzelfsprekend, maar als je je erin verdiept blijken achter deze interpretaties diep mysterieuze psychologische en neurologische processen schuil te gaan. Dit boek is niet meer in druk.

scannen0001

Het brein ons innerlijk universum

De laatste jaren is het hersenonderzoek in een stroomversnelling geraakt en wordt steeds meer bekend over de werking van de hersenen. Hierdoor is dit boek inmiddels voor een deel al weer verouderd. Het stamt alweer uit 1996 en is dan ook niet meer in druk.

druk 1

Kinderen en psychotherapie

Samen met klinisch pedagoog Korina van Petersen heb ik dit boek geschreven over de mogelijkheden van psychotherapie voor kinderen. De bedoeling was ouders beter voor te bereiden op wat ze wel en niet zouden mogen verwachten. Het is inmiddels niet meer in druk.

scannen0002

Hoofdzaken: gevolgen en kosten van ziekten van het zenuwstelsel en psychische stoornissen

Een rapport voor de Hersenstichting waarin de gevolgen van neurologische en psychiatrische stoornissen samen worden gebracht. Doel was het werkveld van de Hersenstichting onder de aandacht te brengen, en om ervoor te zorgen dat de zorg voor psychische stoornissen op hetzelfde niveau zou komen als die voor lichamelijke aandoeningen. Niet meer in druk. 

scannen0007

Vakbibliotheken in Nederland en Belgie

Dit is mijn eerste boek. Ik maakte een serie over vakbibliotheken in Nederland voor de wetenschapsbijlage van het NRC en werd gelijk gebeld of ik daar een boekje van wilde maken. Ik glom van trots en kwam spookboeken tegen, ontdekte dat komkommers klein blijven door buurmanlicht en verdiepte me in Middeleeuwse recepten. Mijn enthousiasme vertaalde zich niet in een commercieel succes. Het boek is niet meer verkrijgbaar.

 

 

Vertalingen

Hoe_verder

Hoe verder

Relatietherapeute Genevieve Ginsburg heeft zelf ondervonden wat het is om je partner te verliezen; om verdriet te hebben en een nieuw leven te moeten opbouwen. Voor de buitenwereld speelde zij aanvankelijk de rol van ideale weduwe, maar in werkelijkheid wist ze zich geen raad met haar verdriet en haar nieuwe situatie. Dit zelfhulpboek heb ik niet geschreven, maar vertaald en aan de Nederlandse situatie aangepast.

DSM IV Patiëntenzorg; diagnostiek en classificatie van psychische stoornissen voor de geneeskunde

Een diagnostisch boek van de American Psychiatric Association dat huisartsen kunnen gebruiken bij de diagnostiek van psychische stoornissen.

Inleiding in de psychotherapie

 Dennis Brown en Jonathan Pedder beschrijven vanuit een psychodynamische achtergrond hoe zij tegen de (on)mogelijkheden van psychotherapie aankijken.

 

Schizofrenie

 John Cutting en Anne Charlish schreven een praktische handreiking voor mensen die in hun directe omgeving te maken krijgen met schizofrenie.

ICD-10 Hoofdstuk V; psychische stoornissen en gedragsstoornissen

Het officiële diagnostische handboek van de World Health Organization. In Nederland wordt de diagnostische bijbel DSM van de American Psychiatric Association veel meer gebruikt.

 
Symbol
Boeken