Banner

Ad Bergsma - Home

Stellingen

Dit zijn de stellingen bij mijn proefschrift:
  1. Het nettorendement van het huwelijk in termen van gelukkige levensjaren wordt niet teniet gedaan door de pijn van scheiding of het verlies van je partner aan de dood. (dit proefschrift)
  2. De zorg over de ‘epidemie van psychische stoornissen’ doet vergeten hoe gelukkig de meeste mensen met een stoornis zijn, en hoe goed het is gesteld met de leefbaarheid van Nederland. (dit proefschrift) 
  3. Zelfhulp kan effectiever worden, wanneer geïnteresseerden worden geholpen bij het vinden van kwalitatief goede producten. In de boekwinkel en op internet staan bizarre en plausibele opvattingen onherkenbaar door elkaar. (dit proefschrift)
  4. Filosoferen over de kwaliteit van bestaan wint aan betekenis, wanneer beschikbare onderzoeksgegevens in de redenering worden betrokken (dit proefschrift)
  5. Geluk is meer dan een aangenaam gevoel. Het is een signaal dat duidt op goed functioneren (dit proefschrift)
  6. Perfect geluk is geen nastrevenswaardig doel in een imperfecte wereld. (Barbara Held: The tyranny of positivity)
Lees meer...
 

Volkskrant

Malou van Hintum heeft voor de wetenschapsbijlage het volgende artikel geschreven, dat ik hier met toestemming heb overgenomen.

Geluk is voor een groot deel maakbaar, maar niet altijd door onszelf. En geluk is voor meer mensen weggelegd dan je zou denken. Dat blijkt uit het proefschrift  ‘Onvolmaakt geluk’ dat wetenschapsjournalist Ad Bergsma (1965) komende dinsdag aan de Erasmus Universiteit Rotterdam verdedigt.

Iedereen verstaat weer wat anders onder geluk, schrijft u.

‘Het grote publiek denkt aan een prettig gevoel, welbevinden. Filosofen hebben het over dingen als een deugdzaam leven en de afwezigheid van pijn.’

De zelfhulpboeken over geluk vliegen de winkel uit. Maar het is de vraag of ze helpen, zegt u.

‘Sommigen denken dat ze zo goed verkopen omdát ze niet helpen. Net zoals mensen niet dun worden van dieet-boeken. Lezers herinneren zich de eerste successen toen ze met een dieet zijn begonnen, en proberen nadat ze zijn teruggevallen steeds opnieuw een nieuw dieet. Lezers van zelfhulpboeken kunnen ten prooi vallen aan een soortgelijk valse hoop-syndroom. Neem de zelfhulpboeken daarom niet te serieus, maar je kan ze wel doorbladeren zoals reisgidsen. Laat je inspireren en pik eruit wat op jou van toepassing lijkt.’

Lees meer...
 

ANP bericht

ROTTERDAM (ANP) - Waar bij zelfhulpboeken over bijvoorbeeld gezondheid de waarheid niet te veel geweld mag worden aangedaan, kan in ieder boek over geluk van alles beweerd worden. ,,Er is geen enkele controle op de kwaliteit. De beweringen kunnen volstrekt idioot zijn of redelijk goed gefundeerd. Maar wat klopt er wel en niet?’’, vraagt psycholoog Ad Bergsma zich af in zijn proefschrift Onvolmaakt Geluk. Hij promoveert hier dinsdag op aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Lees meer...
 
Pagina 6 van 6
Symbol