Banner

Ad Bergsma - Home

Namazzelen met Guus Geluk

De Volkskrant heeft op de sportpagina's van zaterdag 25 februari uitgelegd dat het streven naar geluk in het werk tot mislukken is gedoemd. Het artikel is misschien beledigend en over de top, maar ik stel mezelf gerust met de gedacht dat we meetellen. Lees het  hier  na. 
 

Is onze maatschappij gestoord?

De paper die ik samen met Ruut Veenhoven heb geschreven over het vele voorkomen van psychische stoornissen en de kwaliteit van onze maatschappij staat  hier  online.

Ad Bergsma & Ruut Veenhoven (2011) The happiness of people with a mental disorder in modern society. Psychology of Well-Being: Theory, Research and Practice, 1:1

 

Recensie Linda Bolier

Het thema geluk is nog geen gemeengoed
in de geestelijke gezondheidszorg en dat zou het wel moeten zijn. Het bevorderen
van welbevinden of geluk kan psychische
stoornissen voorkomen of tegengaan, het kan een aanvullende therapeutische doelstelling zijn en bij mensen met chronisch
psychische problemen misschien zelfs de belangrijkste doelstelling. Het is een van de grote merites van deze studie dat deze aanbeveling nu ook onderbouwd wordt. Ad Bergsma heeft een erudiet proefschrift geschreven waarin hij zijn grote kennis over geluk en aanverwante onderwerpen voor het voetlicht heeft gebracht. De licht humoristische toon waarmee hij zijn observaties beschrijft, soms ook met een lichte verbazing, draagt zeker bij aan het leesplezier.

Het Maandblad Geestelijke volksgezondheid heeft een bespreking van mijn proefschrift geplaatst. De slotzinnen haal ik graag aan:

Geluk belangrijk voor de GGZ

'Het thema geluk is nog geen gemeengoedin de geestelijke gezondheidszorg en dat zou het wel moeten zijn. Het bevorderenvan welbevinden of geluk kan psychische stoornissen voorkomen of tegengaan, het kan een aanvullende therapeutische doelstelling zijn en bij mensen met chronischpsychische problemen misschien zelfs de belangrijkste doelstelling.'

Oordeel over proefschrift

Bolier: 'Het is een van de grote merites van deze studie dat deze aanbeveling nu ook onderbouwd wordt. Ad Bergsma heeft een erudiet proefschrift geschreven waarin hij zijn grote kennis over geluk en aanverwante onderwerpen voor het voetlicht heeft gebracht. De licht humoristische toon waarmee hij zijn observaties beschrijft, soms ook met een lichte verbazing, draagt zeker bij aan het leesplezier.' Download de gehele recensie hier.

 

Conferentie Sturen op Geluk

Ik ben medeorganisator van de werkconferentie Geluksbeleid. Nieuwe kansen voor de overheid? die op 24 november 2011 bij het SCP is georgansieerd. Ik heb zelf samen met Christina Meyers een presentatie verzorgd over werken en geluk. Op de  website van het SCP staat een filmpje van de dag. Ook kan je hier de presentaties bekijken van mijzelf en van de andere sprekers.

 

NRC Handelsblad

Op 7 november 2011 is het onderstaande opniniestuk geplaatst in het NRC. Mijn titel was: De psychologie is niet stapelproof, maar de redactie maakte ervan dat de psychologie zich laat gijzelen door leuke weetjes. De krant was minder cynisch dan ik, en dat is waarschijnlijk ook beter. De pdf vind je hier.

Lees meer...
 

Proefschrift te koop

Mijn proefschrift Imperfectly Happy is nu ook te koop op de website van Uitgeverij Boxpress. Bestellen kan hier. U kunt ook een pdf van het proefschrift downloaden op deze website onder het kopje Geluksonderzoek, publicatie Nederlands en dan naar beneden scrollen.

 

Recensie Paul Schnabel

Op 21 mei heeft Paul Schnabel, de directeur van het SCP, mijn proefschrift besproken in het NRC Handelsblad. Hij noemt het 'origineel, onorthodox en onopgesmukt' en heeft het 'met plezier' gelezen. 

Schnabel: 'Ad Bergsma doet iets wat eigenlijk nog zelden gedaan is. Hij kijkt van welke geluksopvatting de geluksadviseurs in hun boeken uitgaan en hoe bruikbaar en wetenschappelijk houdbaar die is. Heel verrassend zijn de resultaten van zijn onderzoek niet, maar het is wel leuk om te zien hoe hijzelf weer adviezen geeft ter verbetering van de zelfhulpboeken. Als ervaren wetenschapsjournalist weet hij ook wel hoe je een verhaal moet vertellen. Zijn toon is heel licht en in zijn formuleringen klinkt een soort verbazing door, die nu eens naïef dan weer ironisch aandoet.'

 

Interview met de BBC

Uitgenodigd door BBC Radio! Mark Richards gaat op zoek naar het geheim van Paulo Coelho, de schrijver van The Alchemist en vroeg o.a. een reactie van Ad Bergsma. Uitgezonden: BBC Radio 30 sept 2010. Hieronder kun je het programma terug luisteren.

 

Papers about happiness

engelse vlagMy apologies to all visitors who want to read in English. My website is not yet adapted for you. However, you can find my papers about happiness in the menu at the top of this page. Just click.

 

Wisdom and Happiness

engelse vlagIs wisdom the supreme part of happiness? Together with Monika Ardelt I have tried to give an empirical answer to this question. Our paper has appeared online in the Journal of Happiness Studies. You can download the paper here.

 
Meer artikelen...
Pagina 5 van 6
Symbol