Banner

Ad Bergsma - Home

Gelukkigste hotel van Nederland

Omslag Gelukkig WerkenHet Banks Mansion Hotel in Amsterdam is genomineerd voor de prestigieuze Dutch Hotel Award. De innovatie van het hotel is dat ze gasten gelukkiger willen maken. Op de vraag hoe dat kan, geeft hotelmanager Boers antwoord in een persbericht: "Een gelukkig mens heeft niet één definitie, maar vanuit mijn rol als hotelmanager heb ik wel goed onderzoek gedaan naar wat mensen gelukkig maakt. Ik werd daarbij onder meer geïnspireerd door mijn verblijven in hotels over de hele wereld en diverse onderzoeken over geluk (redactie: onder meer het boek Gelukkig Werken van gelukscoaches Onno Hamburger en Ad Bergsma)’." Het Banks Mansion heeft de prijs overigens uiteindelijk niet gewonnen.

 

Podcast over zelfhulp

Brengt de zelfhulpfilosofie echt verlichting? Dit was het thema van een debatavond in Brussel, waarvoor ik een bijdrage mocht leveren. De podcast is hier te beluisteren.

 

Tweets Allen Frances

De voorzitter van de DSM-IV taskforvce Allen Frances heeft enkele Tweets gemaakt over ons werk over psychische stoornissen en geluk. Het heeft in ieder geval veel extra aandacht opgeleverd. Het artikel is nu in alle werelddelen gedownload, in totaal 1.600 keer. Het heeft ook mijn Engelstalige site tot leven gebracht. Een korte video van Allen Frances is te vinden op youtube.

Tweet een Allen Frances

Tweet twee allen Frances

Lees mijn recensie van het boek Terug naar Normaal van Frances in het MGv (Maandblad Geestelijke volksgezondheid) hier 

Lees meer...
 

Natuur op recept

Bijna twee derde Nederlandse vrouwen en meer dan helft van de mannen geeft aan dat de natuur depressieve klachten verlicht. Dit blijkt uit onderzoek dat ik voor Fonds Psychische Gezondheid heb uitgevoerd onder 1.026 respondenten, in samenwerking met onderzoeksbureau Motivaction. Lees meer over het onderzoek  natuur op recept.

 

Help uw tiener puberen

Het boek
wij zijn vereerd als u een blik zou willen werpen op het bijgevoegde boek Opvoeden tot geluk. Wij hopen dat dit boek zijn waarde kan hebben in het Nederlandse taalgebeid vanwege twee redenen.
De eerste is dat  we denken dat de tijd rijp is voor  optimistisch opvoedadvies dat gebaseerd is op het gedachtegoed van de positieve psychologie. We beschrijven het opgroeien niet als een angstig avontuur dat draait om het voorkomen van tienerzwangerschappen, verslaving, puberstreken en schooluitval. In plaats daarvan staat het positieve doel van meer zelfsturing en voldoening centraal.
De tweede reden is dat deze visie ouders helpt om te gaan met de onvolmaaktheden die het puberen oplevert. Streven naar geluk geeft richting aan de opvoeding, maar maakt tegelijkertijd duidelijk dat ouders het doel nooit echt kunnen controleren. Hun rol is pubers een duw te geven in een goede richting, maar meer lukt niet. Dit besef geeft meer vrijheid in het accepteren van de dingen die mis gaan.
Soms hoor je de kritiek dat de angstige opvoedadviezen ouders onzeker hebben gemaakt. Ons boek geeft hoop in het volle besef dat niet alles volmaakt zal worden. Positief opvoedadvies moet ouders sterker maken.
omslagHet boek  Opvoeden tot geluk is vanaf eind augustus te koop. Jacqueline Boerefijn en ik hopen dat dit boek zijn waarde kan hebben in het Nederlandse taalgebeid vanwege twee redenen.
De eerste is dat  we denken dat de tijd rijp is voor  optimistisch opvoedadvies dat gebaseerd is op het gedachtegoed van de positieve psychologie. We beschrijven het opgroeien niet als een angstig avontuur dat draait om het voorkomen van tienerzwangerschappen, verslaving, puberstreken en schooluitval. In plaats daarvan staat het positieve doel van meer zelfsturing en voldoening centraal.
De tweede reden is dat deze visie ouders beter bestand maakt tegen de onvolkomenheden van pubers. Streven naar geluk geeft richting aan de opvoeding, maar maakt tegelijkertijd duidelijk dat ouders het doel nooit echt kunnen controleren. Hun rol is pubers een duw te geven in een goede richting, maar meer lukt niet. Dit besef geeft meer vrijheid in het accepteren van de dingen die mis gaan.
Soms hoor je de kritiek dat de angstige opvoedadviezen ouders onzeker hebben gemaakt. Ons boek geeft hoop in het volle besef dat niet alles volmaakt zal worden. Positief opvoedadvies moet ouders sterker maken.
 

Vergoot je persoonlijk leiderschap

front_gelukkig_werken

'Een boek om blij van te worden! Auteurs Onno Hamburger en Ad Bergsma geven in een goed leesbaar en theoretisch sterk onderbouwd boek talloze tips hoe je gelukkiger kunt worden in je werk.’  Tijdschrift Expertise, december 2011.

'Ik word persoonlijk en als professional héél gelukkig met het lezen van dit boek. Knap om geluk zo tastbaar te maken.' Marijke Lingsma, coach.

Lees meer...
 

Veerkracht bij depressies

Nederlanders hebben een veel te somber beeld over de snelheid waarmee depressieve klachten op eigen kracht kunnen worden overwonnen. Dit blijkt uit een grootschalige publieksenquête in opdracht van Fonds Psychische Gezondheid. Slechts 6 procent van de Nederlanders denkt dat volledig herstel van een depressie op eigen kracht mogelijk is. 92 procent zegt dat (volledig of gedeeltelijk) herstel kan met professionele hulp. Nederlanders zijn geneigd de rol  te overschatten die professionele hulp kan spelen bij depressies en somberheid.

'Nederlanders hebben een te somber beeld over de snelheid waarmee depressieve klachten op eigen kracht kunnen worden overwonnen. Dit blijkt uit een grootschalige publieksenquête in opdracht van Fonds Psychische Gezondheid. Slechts 6 procent van de Nederlanders denkt dat volledig herstel van een depressie op eigen kracht mogelijk is. 92 procent zegt dat (volledig of gedeeltelijk) herstel kan met professionele hulp. Nederlanders zijn geneigd de rol  te overschatten die professionele hulp kan spelen bij depressies en somberheid.'

Lees meer...
 

Geluk ligt op straat

Geluksposter
Dit werd door een yogastudio in Berlijn gebruikt om reclame te maken. De boodschap: als je geluk wilt hebben, moet je het pakken.
 

Opinie artikel Sprank

Samen met Onno Hamburger schreef ik een opninieartikel voor het tijdschrift Sprank. Lees het hieronder of download het  hier .

Gelukkige werknemers presteren beter en hebben meer oog voor de noden van anderen. Werkgevers, werknemers en politiek hebben echter geen oog voor werkgeluk, maar ruziën primair over koopkrachtplaatjes en het verdelen van de financiële pijn.

De economische crisis doet geen pijn, tenminste, als je die door de bril van geluksonderzoek bekijkt. Onderzoekbureau Ipsos deed een steekproef onder negentienduizend mensen in landen als Indonesië, Duitsland, Saoedi-Arabië, de Verenigde Staten en China, en concludeert dat 77 procent van de bevolking zich als gelukkig omschrijft. Dat is 3 procent meer dan diezelfde meting opleverde in 2007, het laatste jaar voor de crisis.

Lees meer...
 

Zelfhulp haalt voorpagina metro

UItsnede_voorpagina_metro

Het onderzoek dat ik gedaan heb voor Fonds Psychische Gezondheid in het kader van World Mental Health Day haalde op 10 oktober 2012 de opening van de Metro. Ik weet niet hoe lang het online blijft staan, dus daarom heb ik het artikel van Marieke van der Voort hieronder gekopieerd:

Te weinig geloof in zelfhulp bij depressie

Nederlanders zien leuke dingen doen als een effectieve maatregel tegen depressie. Psycholoog Bergsma van Fonds Psychische Gezondheidszorg reageert op de uitkomsten van het onderzoek
Plezier maken, de natuur ingaan en het zelfvertrouwen vergroten. Nederlanders noemen deze zaken het vaakst als oplossing voor depressieve klachten. Slechts 6 procent van de bevolking weet echter dat depressies vaak gepaard gaan met het onvermogen om ergens plezier aan te beleven, zo blijkt uit onderzoek van Fonds Psychische Gezondheid onder 1026 Nederlanders van 18 tot 70 jaar.
De waarde van zelfhulpboeken en online cursussen wordt het meest onderschat. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat zelfhulp effectief is. Toch heeft slechts 18 procent van de bevolking vertrouwen in deze methode, daar waar 6 op de 10 Nederlanders leuke dingen doen en het maken van een boswandeling als goede oplossing ziet.
Desondanks is psycholoog Ad Bergsma, voorlichter van Fonds Psychische Gezondheid, verheugd met de uitkomsten van het onderzoek. “De meeste mensen denken dat je depressieve klachten het beste kunt tegengaan door actief te blijven. En dat is absoluut waar. Regelmatig sporten, wat door ruim de helft van de Nederlanders wordt genoemd, werkt bijvoorbeeld even goed als psychotherapie of medicatie. Fins onderzoek suggereert verder dat de natuur een rustgevende werking heeft op depressieve mensen. Leuke dingen ondernemen die bij je passen, helpt uiteraard ook. Het is belangrijk om te voorkomen dat je in een isolement raakt.”
Een krappe 40 procent van de Nederlanders denkt dat het bij depressieve klachten goed is om op vakantie te gaan. “Een misvatting”, stelt Bergsma. “Als je depressief bent, heb je houvast en structuur nodig. Tijdens een vakantie wordt het hele schema vaak overhoop gegooid, met het gevaar dat de klachten juist erger worden.”
Ook lange kroegavonden, door 6 procent als mogelijke oplossing gezien, kunnen het beste achterwege worden gelaten. “Je lichaam wordt door de alcohol tijdelijk verdoofd, maar de problemen blijven onverminderd groot”, aldus Bergsma. “Drank is als afleiding dus niet verstandig.”
Jaarlijks krijgt 5 procent van de volwassen Nederlanders tot 65 jaar een depressie. Bijna een vijfde van de bevolking heeft ooit een depressieve stoornis gehad. De helft van de mensen herstelt binnen drie maanden.
Het onderzoek van Fonds Psychische Gezondheid maakt deel uit van de campagne Heel je Hoofd. Kijk voor meer informatie of doe de zelftest ‘Dipje of depri? Weet jíj wat je moet doen?’ op www.psychischegezondheid.nl/heeljehoofd

Nederlanders zien leuke dingen doen als een effectieve maatregel tegen depressie. Psycholoog Bergsma van Fonds Psychische Gezondheidszorg reageert op de uitkomsten van het onderzoek

Lees meer...
 
Meer artikelen...
Pagina 4 van 6
Symbol