Banner

Ad Bergsma - Home

Gelukkig werken is vertaald

Het boek dat ik schreef samen met Onno Hamburger over gelukkig werken is binnenkort in een Engelstalige uitgave verkrijgbaarbaar. Ik kan hier alvast de nieuwe omslag laten zien:

Cover Happiness at Work

 

 

Goed onderwijs stimuleert mentale veerkracht

'Onderwijs dat het moet hebben van de angst niet goed genoeg te zijn, heeft weinig kans van slagen.' Dit is de titel van een opniniestuk dat ik samen met Jacqueline Boerefijn schreef voor de website Hetkind over de het voorbereiden van kinderen op een arbeidsmarkt die gedeeld moet worden met robots. Het stuk is bedoeld om aandacht te vragen voor het gedachtegoed van het boek Gelukkig voor de klas.

 

Werkplezier voor docenten

Gellukkig voor de klas krant'Sta je als docent met plezier voor de klas, dan hebben de leerlingen daar profijt van en ga je aan het einde van de dag met een goed gevoel naar huis. Vandaar dat geluksonderzoeker Ad Bergsma voor zijn jongste boek de titel ’Gelukkig voor de klas’ koos. Dubbele winst. Het handboek voor docenten en leraren in opleiding helpt om het werkplezier vast te houden zodat de leerkracht zijn leerlingen kan inspireren en motiveren.' Dit schrijft Nancy Ubert 5 september 2014 in het Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, IJmuider Courant, Leidsch Dagblad en De Gooi- en Eemlander. Kijk hier het volledige artikel.

 

De rol van het onderwijs

We maken onze maatschappij steeds ingewikkelder en tegelijkertijd verwachten we dat ieder individu op eigen kracht mee doet. Deze combinatie is alleen vol te houden door mensen indien nodig bij te staan in het ontwikkelen van belangrijke levensvaardigheden. Ik betoog samen met Jacqueline Boerefijn op de opinie website Sargasso dat levensvaardigheden en geluk meer aandacht verdienen in het onderwijs.   

 

Investeer in levenskunst

logo sociale vraagstukken'Tijdens de algemene beschouwingen ging het voor een groot deel over de stand van ons land. ‘Nederland is prachtig’, zei de regering. ‘Nee vreselijk’, antwoordde de oppositie. Wat kunnen we van deze twee zienswijzen leren, als we het geluk in Nederland willen vergroten?' Dit is het begin van mijn  opinie bijdrage aan de website Sociale vraagstukken.

 

Positief denken niet altijd genoeg

Coachlink magazineAls je wilt profiteren van optimisme, zul je ook de pessimist in jezelf moeten vinden, schrijven Ad Bergsma en Onno Hamburger, in het Coachlink Magazine. De kracht van negatieve emoties is dat ze je helpen bij te sturen, perfect geluk is niet duurzaam genoeg. Download het artikel Werken is lijden ;-).

 

Eerste exemplaar Happiness at work

Barbara Fredrickson heeft het eerste exemplaar van het boek Happiness at work in ontvangst genomen. Ik ben daar zeer vereerd mee, omdat Fredrickson binnen de emotie psychologie cruciaal onderzoek heeft verricht naar de functie van positieve gevoelens. Ze is bovendien heel vriendelijk. Ze had zelfs een jasje aangetrokken dat bij de omslag van ons boek kleurde. Het Nederlandstalige origineel, bestelt u hier.

Barbara Fredrickson neemt eerste exemplaar Happiness at work in ontvangst, met Ad Bergsma en Onno Hamburger

 

Essay depressie voorlichting

Omslag de Psycholoog'De voorlichting over depressies als ziekte waar je zelf niets aan kunt doen en waarvoor je professionele hulp moet zoeken, creëert de hulpeloosheid waarvoor een oplossing gezocht wordt. In dit essay wordt onderzocht of deze gedachte een deel van de verklaring biedt voor de depressieparadox: er zijn werkzame behandelingen beschikbaar die veel toegepast worden, zonder dat de prevalentie daalt.'

Een essay van mij over dit onderwerp is in juni 2013 verschenen in De Psycholoog, het blad van het Nederlandse Instituut van Psychologen. Download het essay Ziektemodel depressies creëert aangeleerde hulpeloosheid.

 

Opiniestuk lekker laten puberen

De site sociale vraagstukken heeft een opniniestuk van mij en Jacqueline Boerefijn geplaatst over Opvoeden tot geluk. Het begint als volgt: 'Welvaart heeft onze kinderen bevrijd van kindersterfte, onveiligheid, gebrek aan scholing en slechte voeding. Rijkdom biedt echter weinig garanties voor veerkracht. Ouders moeten hun pubers niet alleen te beschermen tegen gevaren, maar kunnen zich ook richten op bevorderen van geluk.' Lees meer. Het stuk is overgenomen door Trouw

Screenshot van website sociale vraagstukken

 

Nieuw boek over werkplezier

Boekpresentatie Patricia Andries WerkplezierZondag 1 december heeft Patricia Andries haar boek Werkplezier gepresenteerd in de bibliotheek in Amstelveen. Zij heeft voor haar boek vijftien deskundigen geïnterviewd, met name uit de wereld van de HR en de ARBO. De inhoud is vrij verkrijgbaar op internet, waaronder het interview met Ad Bergsma over geluksonderzoek.  

 
Meer artikelen...
Pagina 3 van 6
Symbol